W skrócie
Robiąc polewę czekoladową, warto wybierać produkt o wysokiej zawartości kakao. Najlepsza gatunkowo czekolada powinna zawierać około 70% tego składnika. Smak czekolady można zrównoważyć, mieszając gorzką czekoladę 90% z czekoladą deserową lub czekoladą mleczną. Kupując tabliczkę czekolady, należy też zwracać uwagę na jej gramaturę. Współcześnie tabliczki czekolady już nie mają 100 g, więc warto zważyć składniki przed rozpuszczeniem. Warto zapamiętać, że najlepsza polewa z czekolady powstaje z wykorzystania proporcji 1:1, czyli np.: na 200 g czekolady należy dodać 200 ml słodkiej śmietanki.
Polewa czekoladowa z czekolady – prosty przysmak
Liczba porcji: na 1 ciasto.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g czekolady deserowej,
- 100 g czekolady gorzkiej około 70% kakao,
- 200 g śmietanki kremówki 30%.
Jak zrobić polewę z rozpuszczonej czekolady?
Sposób przygotowania:
- W rondelku z grubym dnem należy umieścić oba rodzaje czekolady i śmietankę.
- Na garnku z wrzątkiem należy ustawić rondelek i podgrzewać na tzw. kąpieli wodnej na małym ogniu.
- W trakcie podgrzewania należy mieszać czekoladę przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki.
- Rozpuszczoną czekoladą należy ozdobić wcześniej upieczone ciasto.
- Gotowa polewa czekoladowa powinna być jednolita i delikatnie błyszcząca.
Przepis na polewę czekoladową z masłem
Domową polewę czekoladową można także przygotować z dodatkiem masła i mleka. W takim przypadku należy wziąć 200 g czekolady, 100 g masła i 100 ml mleka. Polewę należy podgrzewać w kąpieli wodnej na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu, aby powoli się roztapiała.
Zastosowanie polewy czekoladowej z czekolady
Taka polewa czekoladowa świetnie ozdobi domowe ptysie i eklerki. Polewa czekoladowa na bazie śmietanki to także świetna ozdoba tortu Sachera lub rolady biszkoptowej.
Dlaczego w polewie czekoladowej rozdziela się tłuszcz?
Podczas podgrzewania czekolady z masłem lub śmietanką może rozdzielać się tłuszcz. W takim przypadku mówimy, że masa się zwarzyła. Aby temu zapobiec, najlepiej korzystać z tłuszczu, który nie był wyjęty bezpośrednio z lodówki. Jeżeli masa się zwarzyła, można ją ponownie scalić, dodając około 30 ml mleka i ponownie podgrzać. Polewa czekoladowa powinna być uratowana i nadawać się do ponownego użycia.
Czytaj także: Przepis na polewę czekoladową z kakao
Dodatki, które urozmaicą smak
Przyrządzając polewę czekoladową, można także przełamać słodki smak czekolady szczyptą soli. Odrobina soli podkreśli korzenno-owocowy posmak czekolady. Ponadto polewa czekoladowa może być urozmaicona różnymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się szczypta cynamonu, kardamonu albo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ten ostatni dodatek szczególnie polecamy osobom lubiącym eksperymenty kulinarne. Natomiast jeżeli wykorzystacie czekolady z dodatkami, np.: z kawałkami słonego karmelu, skórki pomarańczy albo czekoladę z bakaliami, uzyskacie polewę czekoladową ze smaczną niespodzianką.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?