Spis treści
Których potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży?
Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas w roku, szczególnie dla kobiet ciężarnych. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez smażonej ryby, śledzia w oleju z cebulą lub potraw z kapustą i grzybami. Tradycyjne wigilijne potrawy nie należą jednak do lekkostrawnych, zawierają duże ilości tłuszczu oraz cukru i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości jelitowe.
Jesteś w ciąży? Tych wigilijnych potraw unikaj!
Dlaczego niektórych potraw świątecznych nie powinny jeść kobiety w ciąży?
Niektóre potrawy świąteczne zawierają składniki, które nie są wskazane dla kobiet ciężarnych. Zjedzenie ich w nadmiarze może skończyć się:
- bólem brzucha,
- zgagą,
- nadmierną sennością,
- wzdęciami,
- nudnościami,
- wymiotami,
- biegunką,
- zaparciami.
Dowiedz się więcej: Jak ciąża wpływa na organizm kobiety? Zmienia się nie tylko rozmiar brzucha
Warto zatem zadbać o prawidłowe żywienie i wybierać lekkostrawne posiłki. tradycyjne dania można również unowocześnić i zastosować w nich zdrowsze i lekkostrawne produkty np. zamiast majonezu warto dać jogurt naturalny.
Zasady żywienia kobiet w ciąży
Dieta kobiet w ciąży powinna być zbilansowana, tak aby zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe mamy i rozwijającego się dziecka. W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie energetyczne nie ulega zmianie i wynosi tyle samo, co przed ciążą. Do prawidłowego wzrostu płodu potrzebna jest natomiast zwiększona ilość:
- kwasu foliowego,
- jodu,
- wapnia,
- witaminy D,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
W drugim trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o ok. 360 kcal, natomiast w trzecim trymestrze – o ok. 475 kcal. Warto pamiętać, aby posiłki były spożywane o regularnych porach, tak aby nie przeciążyć układu pokarmowego nadmierną ilością pożywienia.
Kobiety w ciąży powinny całkowicie wyeliminować z jadłospisu:
- alkohol,
- tytoń,
- surowe lub niedogotowane jajka,
- surowe mięso,
- sery pleśniowe, ze względu na wysokie ryzyko zakażenia Listerią monocytogenes.
Źródło: Grzyby – tylko smak czy źródło witamin? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Którą rybę wybrać na święta?
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?