W skrócie:
Sprawdzony krem do tortów
Krem do tortów, ciast i innych wypieków potrafi czasem przysporzyć nie lada problemów. Masa się waży, jest za tłusta lub wykonana z niej dekoracja nie trzyma kształtu. Gdy więc mam przygotować popisowy tort, sięgam po mój sprawdzony przepis na krem z czekolady. Zawsze się udaje! Podaję proporcje na ilość potrzebną do przełożenia tradycyjnego, dużego biszkoptu z tego przepis: idealnie puszysty biszkopt. Krem jest aksamitny, w sam raz słodki i kusząco pachnący czekoladą. Gorąco polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny krem czekoladowy do tortów, ciast i babeczek.
Przepis na krem czekoladowy do tortów
czas przygotowania: ok. 15 minut + wystudzenie masy
porcja na: duży tort
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 180 ml mleka,
- 350 g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru pudru.
Jak zrobić najlepszy krem do tortów z czekoladą?
- Czekoladę połamałam na mniejsze kawałki.
- Zagotowałam mleko i zdjęłam garnek z ognia.
- Dodałam czekoladę, po chwili wymieszałam, aż się dobrze roztopiła i połączyła z mlekiem.
- Odstawiłam masę do wystudzenia.
- Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem na puszystą masę — może to zająć ok. 5 minut.
- Zmniejszyłam obroty miksera i dodawałam po łyżce masy czekoladowej.
- Ubijałam, aż całość zrobiła się lekka i puszysta. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?