W skrócie
Proste ciastka orzechowe to przepis na smakołyk, z którego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Takie ciasteczka można zrobić migdałów, orzechów włoskich lub orzeszków ziemnych. Każdy z nich będzie miał odrobinę inny smak. Ten wypiek świetnie sprawdzi się na przyjęcie w gronie znajomych, urodziny lub imieniny, a nawet jako słodki prezent. Zobacz przepis na domowe ciastka orzechowe.
Przepis na ciastka orzechowe
Liczba porcji: na 30 ciastek.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 jajka,
- 50 g cukru,
- 60 g mąki pszennej,
- 50 g łuskanych orzechów laskowych.
Jak zrobić ciastka orzechowe?
Przygotowanie:
- Piekarnik należy rozgrzać do 200° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
- Na początku jajka należy wbić do miski i ubić lekko przy pomocy trzepaczki lub miksera na niskich obrotach.
- Następnie do jajek należy dodać cukier i ubić aż do momentu, gdy kryształki staną się niewidoczne.
- Kolejnym krokiem jest przesypanie mąki pszennej przez sitko i wsypanie jej do masy jajecznej.
- Wszystkie składniki należy wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Orzechy laskowe należy posiekać ostrym nożem na drobniejsze kawałki lub rozdrobnić w malakserze na większe kawałeczki.
- Orzechy należy dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
- Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy dwóch zmoczonych łyżek nakładać na blachę kulki jednakowej wielkości.
- Należy umieścić je w odstępach, aby ciastka mogły nieznacznie urosnąć i nie złączyć się podczas pieczenia.
- Blachę z ciastkami orzechowymi należy wstawić do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Ciastka trzeba piec do czasu, aż staną się ciemnozłote. Zajmie to około 5-7 minut.
- Upieczone ciastka orzechowe należy zdjąć łopatką i umieścić na metalowej kratce do wystudzenia do całkowitego wystudzenia.
- Gotowe ciastka orzechowe można przełożyć do metalowej puszki. Ciastka najlepiej spożyć w ciągu 3 dni.
Ciastka orzechowe z bakaliami
Do domowych ciastek z orzechami można także dodać rodzynki, suszone wiśnie, suszone figi lub daktyle. W przypadku użycia suszonych owoców można zmniejszyć ilość cukru kryształu. Słodycz wypieku będzie także rosła wraz z użyciem większej ilości naturalnych, słodkich dodatków.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?