Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Agata Jeżow: Chcemy więcej potraw bez mięsa w stargardzkich restauracjach!

Emila Chanczewska
Agata Jeżow podczas majowego ArtFestiwalu Stargard 2018 malowała mieszkańców henną w bistro Artisan.
Agata Jeżow podczas majowego ArtFestiwalu Stargard 2018 malowała mieszkańców henną w bistro Artisan. Emilia Chanczewska
Młoda stargardzianka, która na wielu wydarzeniach kulturalnych dała się poznać jako artystka malująca henną, prowadzi właśnie społeczną akcję, która ma ułatwić życie w naszym mieście przede wszystkim wegetarianom. Agata Jeżow, bo o niej mowa, apeluje do stargardzkich lokali gastronomicznych, by do menu wprowadziły więcej potraw bezmięsnych. Wszystkim to wyjdzie na zdrowie!

Chcemy więcej potraw bez mięsa w stargardzkich restauracjach! - to tytuł wydarzenia - akcji społecznej - zakończonego na Facebooku z końcem wakacji.
Link do wydarzenia na Facebooku:

Zorganizowała je Agata Jeżow, młoda stargardzka artystka (Namaste Henna) i od 15 lat wegetarianka, prywatnie żona i mama synka. Cała rodzina nie je mięsa i ma się świetnie. Chcieliby jednak, by osoby takie jak oni, miały większy wybór potraw w stargardzkich restauracjach i barach. Teraz czekają na odzew stamtąd.

- W Stargardzie jest za mało propozycji dla wegetarian! - uważa Agata Jeżow. - Brakuje szczególnie potraw wegańskich. Czasem proponuje się tylko jedną, czasem nie ma żadnej. Gdy chcemy zamówić danie bez mięsa proponuje się rybę, prosty makaron z pesto albo potrawę, z której mięso zostanie wyjęte... Obsługa lokali ma takie sobie pojęcie o wegetarianizmie, a co to jest weganizm świadomości nie ma prawie wcale.

Agata przyznaje, że z czasem sytuacja i tak się polepszyła, ale Stargardowi wciąż bardzo daleko w tym temacie do dużych miast, takich jak Poznań, Wrocław, czy Warszawa.
- Tam jest dużo łatwiej, w restauracjach jest pełno bezmięsnych potraw - opowiada. - Bez problemu dostaje się pełnowartościowy posiłek, np. ze składników warzywnych i z kiełków, a nie tylko suchą przekąskę. Wszystkie pełnowartościowe produkty dla wegetarian w dużych miastach można kupować na wagę.

Agata Jeżow uważa, że w Stargardzie jest jeszcze dużo do zrobienia, ale wprowadzenie zmian wcale nie jest trudne, bo chodzi o potrawy z produktów, które są dostępne o niedrogie. A które miejsca już teraz są przyjazne osobom vege?
- W Ziemniakowelove są 4 wegetariańskie i 1 wegańska potrawa, w Artisanie jest mleko roślinne i wegańskie sorbety - wymienia.

Agata wysłała swój apel do 30 stargardzkich lokali i teraz czeka na ich odzew.
- Na wydarzeniu na Facebooku odzew nie był za duży, ale opinie i komentarze były raczej pozytywne - mówi. - Zainteresowani byli także ci, którzy jedzą mięso. Przecież potrawy bezmięsne mogą być alternatywą, by nie jeść mięsa 7 dni w tygodniu, by jeść zdrowo. Według raportu WHO mięso w dużych ilościach nie jest zdrowe, jest rakotwórcze. Coraz więcej osób przestaje spożywać mięso. A my wegetarianie chcemy jeść pełnowartościowe obiady bez mięsa, a nie jego zamienniki. Chcemy mieć większy wybór. Chcemy chodzić po lokalach, by tam spotykać się z przyjaciółmi, chodzić do restauracji na randki. Ale zostajemy w domu, bo za bardzo nie ma gdzie wyjść zjeść.

Agata Jeżow:

Zbilansowana wegetariańska dieta jest zdrowa dla każdego, od malutkich dzieci do osób starszych.

"Mamo, tato - dlaczego nie jemy zwierząt?", czyli co jedzą autorzy książki

Źródło: Dzień dobry TVN

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto